Respirátory pro děti

Dětský obličej má jiné proporce než obličej dospělého. Na to je nutné brát ohled i při pořizování roušek či respirátorů.

DĚTI A COVID-19

Mezi nejohroženější skupiny obyvatelstva, u kterých se předpokládá těžký průběh nemoci COVID-19, patří senioři, lidé s oslabenou imunitou a lidé s chronickými onemocněními. Děti tedy nepatří do žádné z těchto ohrožených skupin, přesto je přirozené, že na jejich zdraví bereme větší ohled a snažíme se je před případnými infekcemi chránit.

Pro mladší děti platí s ohledem na jejich nízký věk podle rozhodnutí vlády výjimka z povinnosti nosit ochrannou roušku. Starší děti musí být po znovuotevření škol vybaveny minimálně 2 rouškami a ochranným sáčkem k jejich uskladnění. Vedle roušek nabízí některé obchody rovněž respirátory v dětských velikostech.

OCHRANNÉ ROUŠKY

Roušky v dětských velikostech je možné zakoupit ve vybraných obchodech, nebo si je můžete zhotovit i doma svépomocí. Vyrábějí se z čisté bavlny a mohou být používány opakovaně, pokud je vždy po použití správně vydezinfikujete – můžete je buď vyvařit v hrnci (po dobu minimálně 5 minut), nebo je vyprat v pračce alespoň na 60 stupňů (minimálně půlhodinový prací cyklus). Následně je vhodné roušky ještě přežehlit.

Nezapomínejte však, že rouška nechrání samotného nositele před nákazou. Funguje pouze jako filtrační bariéra mezi nakaženým jedincem, který roušku nosí, a jeho okolím, čímž omezuje další šíření infekce mezi zdravé lidi.  

RESPIRÁTORY

V nabídce některých e-shopů najdete respirátory speciálně určené pro děti. Jedná se nejčastěji o respirátory třídy FFP2, které jsou upraveny pro rozměry dětské tváře. Často však v popisech výrobku chybí potřebné informace, proto si před nákupem raději ověřte, že vámi vybraný respirátor má potřebný certifikát CE, který je zárukou bezpečnosti a kvality výrobku.

Respirátory, které nejsou vybaveny výměnnými filtry, jsou učeny k jednorázovému použití. Co se týče životnosti respirátorů, vždy se řiďte pokyny prodejce a pamatujte, že překročení garantované životnosti respirátoru má za následek výrazné zhoršení jejich ochranného účinku.