Jak poznat kvalitní respirátor

Respirátor slouží účinná pomůcka, která nás chrání před infekčními nemocemi a tedy i před nákazou COVID-19. Na našem trhu je ovšem k dostání několik tříd i typů respirátorů. Jak mezi nimi poznat kvalitní respirátor, který nás opravdu ochrání?

Toto jsou nejdůležitější parametry, na které byste měli pamatovat:

shutterstock_1726358851
1. Znát účel respirátoru

Je důležité vědět, k čemu má respirátor sloužit, tedy před čím nás má konkrétně ochránit, a tomu pak přizpůsobit svůj výběr. Pokud chcete chránit své zdraví před nákazou COVID-19, vybírejte pouze z ochranných tříd FFP3 a některých FFP2. Pokud pracujete v prašném prostředí a chcete ochránit své dýchací cesty, stačí často zvolit respirátor třídy FFP1. (Více informací o jednotlivých třídách respirátorů najdete na konci článku.)

2. Neporušený obal výrobku

Před užitím respirátoru vždy zkontrolujte, že je jeho obal neporušen a respirátor nejeví známky poškození.

3. Kvalitní filtr i materiál

Ochranný filtr je u respirátoru důležitou součástí a o jeho existenci či kvalitě se můžete například přesvědčit tak, že již použitý respirátor rozstříháte a daný filtr zkontrolujete. 

4. Respirátor zakrývá ústa i nos

Ochranná pomůcka musí být dostatečně široká a správně přiléhat k obličeji zejména v oblasti kolem nosu, čehož lze dosáhnout správným vytvarováním nosní svorky. 

5. Certifikát

Respirátor je opatřen CE certifikátem, který potvrzuje třídu a kvalitu jeho ochrany. Nekupujte proto výrobek bez certifikace či Test reportu, kdy se často ilustrační fotografie odlišují od skutečného výrobku, jehož bezpečnost navíc nelze na základě chybějící dokumentace potvrdit.

TŘÍDY RESPIRÁTORŮ

respirator bez vydechoveho ventilu
  • FFP1 respirátor

Tyto respirátory chrání před většími prachovými částicemi a aerosoly, proto se vyžívají například ve stavebnictví, ovšem před nemocí COVID-19 nás neochrání!
Respirátory třídy FFP1 musí zachytit minimálně 80 % částic nacházejících se ve vzduchu.

  • FFP2 respirátor

Chrání proti jemnějším prachovým částicím i aerosolům, a pokud tyto respirátory dovedou filtrovat částice o velikosti 0,11 µm (velikost částic koronaviru COVID-19), poskytují nám před virem účinnou ochranu.
Respirátory třídy FFP2 musí zachytit minimálně 94 % částic nacházejících se ve vzduchu.
Ochranný respirátor třídy FFP2 od českého výrobce Good mask právě takovou účinnou ochranu proti koronavirům poskytuje. Díky filtračním vrstvám a účinné těsnící nosní výztuži je schopen ochránit svého nositele na 95 % před výše zmiňovanými nebezpečnými složkami.

  • FFP3 respirátor

Slouží jako nejúčinnější ochrana proti bakteriím, virům (tedy i proti novému typu koronaviru), sporám plísní i proti jemným toxickým částicím. Těchto respirátorů je na našem trhu bohužel nedostatek.
Respirátory třídy FFP3 musí zachytit minimálně 99 % částic nacházejících se ve vzduchu.