Druhy respirátorů

Respirátory se zejména v období pandemie COVID-19 staly důležitou ochrannou pomůckou našeho zdraví. Tyto filtrační polomasky chrání dýchací ústrojí nositele tak, že účinně zakrývají nos i ústa, aby nedošlo k průniku virů, bakterií, aerosolu či prachových částic. Současný trh však nabízí několik druhů a tříd respirátorů a pro běžného uživatele může být náročné se v této široké nabídce rychle zorientovat. Proto vám ve zkratce představíme jednotlivé druhy respirátorů.

TŘÍDY RESPIRÁTORŮ

respirator bez vydechoveho ventilu

Respirátory se dělí do třech tříd v závislosti na tom, jakou velikost částic z ovzduší jsou schopny filtrovat. Stupeň ochrany nositele tedy určuje filtrační třída, která je při výběru správného respirátoru tím nejdůležitějším faktorem.

  • FFP1 respirátor
    Tyto respirátory chrání před většími prachovými částicemi a aerosoly, proto se vyžívají například ve stavebnictví, ovšem před nemocí COVID-19 nás neochrání!
    Respirátory třídy FFP1 musí zachytit minimálně 80 % částic nacházejících se ve vzduchu.
  • FFP2 respirátor
    Chrání proti jemnějším prachovým částicím i aerosolům, a pokud dovedou filtrovat částice o velikosti 0,11 µm (velikost částic koronaviru COVID-19), poskytují nám před virem účinnou ochranu.
    Respirátory třídy FFP2 musí zachytit minimálně 94 % částic nacházejících se ve vzduchu.

    Ochranný respirátor třídy FFP2 od českého výrobce Good mask právě takovou účinnou ochranu proti koronavirům poskytuje. Díky pěti filtračním vrstvám a účinné těsnící nosní výztuži je schopen ochránit svého nositele více než 95% před výše zmiňovanými nebezpečnými složkami.

  • FFP3 respirátor
    Slouží jako nejúčinnější ochrana proti bakteriím, virům (tedy i proti novému typu koronaviru), sporám plísní i proti jemným toxickým částicím. Těchto respirátorů je na našem trhu bohužel nedostatek.
    Respirátory třídy FFP3 musí zachytit minimálně 99 % částic nacházejících se ve vzduchu.

RESPIRÁTOR S VENTILEM, NEBO BEZ VENTILU?

respirator s vydechovym ventilem

Zákazníci si mohou pořídit respirátor jak s výdechovým ventilem, tak i bez něj. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Hlavními výhodami respirátoru s ventilem jsou:

  • Snadnější vydechování i následný rychlejší odchod teplého vydechovaného vzduchu prostřednictvím ventilu ven
  • Nižší riziko mlžení brýlí díky rychlejšímu odchodu teplého vzduchu
  • Ventil pomáhá redukovat vlhnutí materiálu

Respirátory s ventilátorem ovšem mají jednu stěžejní nevýhodu:

V případě, že je nositel respirátoru s ventilem již nakažen nemocí COVID-19, pak tento virus volně šíří do vzduchu, jelikož ventil neobsahuje žádný ochranný filtr. Pokud ovšem chceme chránit i ostatní lidi a ne pouze své zdraví, je vhodnější nosit respirátor bez filtru, který výrazně snižuje riziko přenosu viru.

RESPIRÁTORY S VYMĚNITELNÝMI FILTRY

respirator s vymennymi filtry

Tyto finančně náročnější filtrační polomasky vyrobené ze silikonu či jiných plastových materiálu mohou být díky vyměnitelným filtrům využívány opakovaně.