Co je respirátor?

Víte, jaký je rozdíl mezi rouškou a respirátorem a který z respirátorů nabízí nejlepší ochranu? 

Ještě před pár měsíci bychom respirátor popsali jako pracovní pomůcku, která se používá pro ochranu dýchacích cest před prachem, nečistotami a nebezpečnými částicemi zejména v průmyslu a stavebnictví. Dnes stojí respirátory v čele celosvětového boje proti pandemii nemoci COVID-19 a pomáhají chránit zdraví nejen lékařů a lidí v první linii, ale také všech, kteří vyšší ochranu potřebují.

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI RESPIRÁTOREM A ROUŠKOU?

I když se roušky a respirátory nasazují a používají obdobně, jejich ochranná funkce je velmi rozdílná a je tedy dobré znát jejich základní rozdíly.

  • Rouška
    rouska
    Roušky zabraňují průniku mikroorganismů ven z těla nakaženého člověka a chrání tak okolí před samotným nositelem. Platí tedy ve společnosti již známé heslo: „Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě.“ Důležité je ale vědět, že zdravého člověka před případným infekčním onemocněním rouška na 100 % neochrání. Co se týče účinnosti, dosahuje běžná rouška stěží stejné úrovně ochrany, jakou poskytuje nejslabší respirátor. Na druhou stranu, je používání roušky samozřejmě mnohem účinnější, než nechránit si nos a ústní dutinu vůbec. Proto by se její nošení rozhodně nemělo podceňovat. I když filtrační schopnost roušky není tak účinná jako u respirátoru, je přesto schopna svého nositele ochránit před kapénkami infekce, aerosoly, prachovými i smogovými částicemi či pylem.
  • Respirátor
    respirator bez vydechoveho ventilu
    Respirátory jsou filtrační polomasky, které slouží k ochraně samotného uživatele a jeho dýchacího ústrojí. Účinně zakrývají nos i ústa tak, aby nedošlo k průniku prachových částic či mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry či spory plísní.
    Respirátory se vyrábějí z netkané textilie a mají široké uplatnění – mohou sloužit jako ochrana v období infekčních onemocnění, i při běžné práci například na stavbě.

JAK NOSIT RESPIRÁTOR?

Jak respirátor, tak i rouška by měly doléhat přímo k obličeji, proto se doporučuje umístit je vždy na oholenou tvář. Protože respirátor nechrání celý obličej, je vhodné jej doplnit také ochranným štítem či brýlemi. Mějte na paměti, že se jedná o jednorázovou ochranu, která není určena pro opakované použití.

TYPY RESPIRÁTORŮ

  • S výdechovým ventilem
    respirator s vydechovym ventilem
    Výdechový ventil umožňuje snadnější odchod vydechovaného teplého vzduchu a díky tomu nedochází ke zbytečnému vlhnutí materiálu. Respirátory s ventilem mají ale nevýhodu v tom, že samotný ventil není filtrovaný, a pokud je nositel již nakažený, šíří prostřednictvím ventilu infekci volně do svého okolí. S ohledem na okolí je proto vhodnější používat buď respirátor bez výdechového ventilu, nebo respirátor s ventilem doplnit ještě běžnou rouškou, což však může zejména v letních měsících působit velmi diskomfortně.
  • Bez výdechového ventilu
    Respirátor bez výdechového ventilu chrání nejen samotného nositele, ale také jeho okolí, protože je schopný zadržet všechny škodlivé částice i mikroorganismy.

TŘÍDY RESPIRÁTORŮ

Respirátory se na základě jejich filtrační účinnosti i celkové úrovně ochrany dělí do třech základních skupin:

  • třída FFP1 
    FFP1 respirátory chrání pouze před většími prachovými částicemi a často se využívají například na stavbě.
  • třída FFP2 
    FFP2 respirátory chrání před jemnějšími prachovými částicemi i aerosoly a dají se využít jako účinná ochrana proti infekci COVID-19.
  • třída FFP3
    Respirátory třídy FFP3 slouží jako nejúčinnější ochrana proti bakteriím, virům (tedy i proti novému typu koronaviru), sporám plísní i proti jemným toxickým částicím.
Respirátory s vyměnitelnými filtry
respirator s vymennymi filtry

Jedná se o dražší varianty polomasky vyrobené ze silikonu či jiných plastových materiálů, které díky vyměnitelným filtrům umožňují opakovatelné použití.

NEJEN PROTI KORONAVIRU

Respirátory můžeme použít jako účinnou ochranu nejen při současné koronavirové krizi, ale také v období běžných sezónních chřipek či proti dalším infekčním onemocněním.